Diada Nacional de Catalunya

Enlairament de la Senyera a la montanya de les Torretes
 
La història va començar l’any 1978 amb un article del sr. Josep M. Espinàs al diari Avui en el que suggeria “que al cim de cada muntanya de cada poble hi hauria d’haver una senyera…“.

Es varen reunir els components de la colla Entre Amics i, aprofitant l’habilitat de la Dolors amb la màquina de cosir i l’entusiasme a ajudar quan calia, es varen anar unint les nou faixes de 25 metres de llarg i 1,20 metres d’ample per a confeccionar una senyera gegant.

Arribat l’11 de setembre de 1978, un grup reduït de persones van desplegar per primer cop una gran senyera a la muntanya de les Torretes, tot i la disconformitat de les autoritats locals (encara d’origen franquista).

Després de les eleccions municipals de 1979, el govern municipal va demanar a la Secció Sardanista poder popularitzar la pujada de la bandera i, des d’aleshores, forma part del programa d’actes de celebració de la Diada Nacional de Catalunya a Martorell, aplegant centenars de persones en una festa ciutadana i catalanista.

Després de les primeres edicions, la roba de la senyera es va malmetre molt i es va veure la necessitat de realitzar-ne una de nova. A través de subscripció popular, es va fer una senyera de 50 metres de llarg i 14,5 d’ample que encara es penja en l’actualitat.

L’any 2013 la Secció Sardanista conjuntament amb Òmnium Cultural, Gegants, La Xarxa, Amics de St. Antoni Abat, Caramelles, Capgrossos i l’ANC de Martorell organitzen la campanya Un Estel a les Torretes per tal de transformar la senyera en una gran estelada a través d’aportacions populars. Es confecciona un gran triangle blau amb l’estel blanc que es sobreposa cada any a la senyera.

Des del primer enlairament, tant sols en una ocasió no s’ha pogut desplegar la bandera a causa de la pluja. En aquesta ocasió, es fa fer un desplegament simbòlic al cafè d’El Progrés.

Any rere any tornem a pujar-la per reivindicar la nostra catalanitat i la nostra identitat.

VISCA CATALUNYA!

Video de l'enlairament de la Senyera 2017 realitzat per ObisualMedia

Secció Sardanista de Martorell

Vols estar al dia de la nostra actualitat?

Subscru-te al nostre butlletí electrònic

Ja estàs subscrit correctament!

Secció Sardanista de Martorell

Vols estar al dia de la nostra actualitat?

Subscru-te al nostre butlletí electrònic

Ja estàs subscrit correctament!

Pin It on Pinterest